Clean Beauty in Lier
Duurzame schoonheid, ofwel clean beauty, is hot and happening. En dat kunnen we bij Parfumerie Dierckx alleen maar toejuichen.
Weet jij al wat clean beauty is en welke ingrediënten je best vermijdt?
Is het antwoord op deze vraag NEE, dan wil je zeker even verder lezen.
Antwoordde jij ja? Spring dan snel binnen bij onze parfumerie in Lier om onze clean beauty merken te ontdekken.
First things first: wat is Clean Beauty?
Clean beauty is momenteel erg trendy, maar wees gewaarschuwd! Het ene merk noemt zich bijvoorbeeld al ‘clean’ wanneer er geen parabenen in het product voorkomen, terwijl andere merken voluit gaan om een vegan en eco-friendly product op de markt te zetten.
Clean Beauty betekent dus voor iedereen wat anders, maar voor ons draait het om een zuiver product dat geen compromissen maakt voor je huid en voor het milieu.
Jij bent je misschien ook meer en meer bewust van wat jij op je huid smeert. Misschien gaat het voor jou om de ingrediënten, rond de manier waarop een product tot stand kwam en/of dieren daar schade van ondervinden.
In deze blog leggen wij de focus even op de ingrediënten en leren wij de ingewikkelde etiketten van een verpakking ontleden.
Een merk dat transparant is, vermeldt alle ingrediënten op de verpakking. Het ingrediënt dat eerst vermeld wordt, is het meest aanwezig in je product en het laatste ingrediënt komt het minst voor.
De meeste skincare en make-up merken waar wij bij Parfumerie Dierckx graag mee werken, staan voor duurzame schoonheid. Denk maar aan merken als Skin by Dings (clean én Belgisch), Jane Iredale, Shiseido en Suzanne Kaufmann. Ook de bekendere merken als Chanel en Dior zijn aan een opmars bezig om de minder goede ingrediënten te vermijden en een duurzamer product op de markt te brengen.
Welke ingrediënten wil je vermijden?
Als je deze ingrediënten op een verpakking ziet staan, dan mag er een alarmbel afgaan:
- Talk
- Ftalaten
- Parfum
- Polyethenen
TALK
Staat TALK als eerste ingrediënt vermeld, dan heb je deze twee keuzes.
Gooi je product onmiddellijk weg
Lees even verder waarom dit product op lange termijn niet zo goed is voor je huid
Talk is niet meer dan een budgetvriendelijk vulmiddel om een potje snel te doen vullen. Het is goedkoop voor een producent én het kan de prijs van een product aanzienlijk naar beneden drukken. Interessant voor je rekening, maar minder voor je huid. Het verstopt je huid waardoor er irritaties en comedonen kunnen ontstaan. Op lange termijn kan het kankerverwekkend zijn. Er zou een verband zijn tussen talk en het ontstaan van baarmoeder- of eierstokkanker.
Kijk je naar de molecule van Talk, dan heeft deze veel gelijkenis met Asbest. Punt gemaakt?
FTALATEN
Red Flag Alert voor de volgende ingrediënten: di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), dibutyl phthalate (DBP), diethyl phthalate (DEP).
Dit zijn namelijk weekmakers en maken een ingrediënt soepel. Het probleem is dat zij onze hormoonbalans verstoren. Ftalaten kom je ook tegen in plastiek en zijn de reden waarom je best niet meer van je flesje water drinkt dat enkele uren in een warme auto ligt. De ingrediënten komen door de warmte in je drankje terecht met alle schadelijke gevolgen van dien.
PARFUM
We zetten het op de ingrediëntenlijst van wat je moet vermijden, maar geven er meteen een kanttekening bij.
In vele parfums zitten ftalaten en die kunnen schadelijk zijn en irritatie veroorzaken.
Er is één grote MAAR, want volgens de Belgische wetgeving dienen ook alle natuurlijke geuren als ‘parfum’ op een verpakking vermeld te worden.
POLYETHENEN
Beter gekend als PEG’s ofwel synthetische chemicaliën die als ontvettingsmiddel worden ingezet. Je komt ze ook wel eens tegen in de producten om je oven te ontvetten.
Kan jij geloven dat zij zelfs in cosmetica voorkomen? Wij ook niet!
PEG’s bevatten zware metalen als lood, ijzer, kobalt en nikkel. Je herkent ze op je verpakking door ‘PEG’ gevolgd door een nummer.
The list goes on and on! Maar je hebt alvast enkele ingrediënten waar je rekening mee kan houden.
Parfumerie Dierckx to the rescue
Heb je vragen rond ingrediënten, stap gerust eens binnen bij onze parfumerie in Lier.
Want niet elk ingrediënt is even schadelijk als soms wordt beweerd.
Er is bijvoorbeeld geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat parabenen schadelijk zijn. Ook kunnen minerale oliën in bepaalde maskers voorkomen. Het heeft dan net als doel om je actieve ingrediënten in te sluiten zodat zij tijdens de nacht hun werk kunnen doen.
Vraag bij enige twijfel steeds advies van een professional. Wij zijn er om je te wijzen op de echte gevaren of om je gerust te stellen over bepaalde ingrediënten.